Trophic diet of the Long-eared owl Asio otus (Linnaeus, 1758) (Aves, Strigidae) in the Daya d'El-Gouffa (Laghouat, Algeria)

Autores

  • Fatma-Zohra Nadji
  • Hassiba Berraï
  • Katia Merrar
  • Hassina Hadj Said

DOI:

https://doi.org/10.34188/bjaerv7n2-117

Palavras-chave:

Asiootus, pellets, rodents, diet, Laghouat, Algeria

Resumo

This research aims to study the trophic diet ofthe long-eared owl Asiootus and based on the examination of 120 regurgitation pellets of this raptor. These pellets were collected during the period from August to november 2020, near the Dayad'El-Gouffa located in the region of Laghouat. The analysis of the 120 pellets revealed a total of 273 individuals divided into 39 species belonging to four zoological classes. The consumption of small mammals, mainly Rodentia-Gerbillidae, is very common in arid environments. These constitute the basis of the diet of this raptor. Of the four families of rodents consumed, the Gerbillidae family is the most dominant one. It clearly stands out from the other families with a very high rate of 92.5% of the total rodents consumed. The Dipodidae are the least consumed (4.8%). In terms of species, Pachyuromusduprasi is the most dominant species with 31.5%. The values of the Shannon-Weaver index seem to be  high. The highest one is recorded in november with 4.2 bits against 3.1 bits recorded in august. The calculated equitability values tend towards one for all four months of the study, so the numbers of the different components of the long-eared owl diet tend to be in balance with one another. This implies that Asiootus behaves as a generalist opportunistic predator.

Referências

Alivizatos H, Goutner V, Zogaris S, (2005). Contribution to the study of the diet of four owl species (Aves, Strigiformes) from mainland and island areas of Greece. Belg. J. Zool., 135 (2): 109-118.

Amat J.A, Soriguer R.C (1981). Analyse comparative des régimes alimentaires de l'Effraie Tyto alba et du Moyen-duc Asiootus dans l'Ouest de l'Espagne. Alauda, 49 (2) : 112-120.

Baker MAA., Al-Ouran RM, Amr Z.S., 2020. Diet Composition and Prey Selection in the Long-eared Owl, Asiootusin Jordan: the Importance of Urban Avifauna. Jordan Journal of Biological Sciences, 13 (4) : 437 – 439.

Barreau D, Lafuente-Magnin R., Lesne L., 1984. Données sur le régime alimentaire d'un couple nicheur de Hibou moyen duc, Asiootus (L.) dans le sud marocain. Actes Inst. Agro. Vét., Spécial Zoologie, 4(1) : 77-84.

Baziz, B., 2002. Bioécologie et régime alimentaire de quelques rapaces dans différentes localités en Algérie: cas du faucon crécerelle Falco tinnunculus Linné, 1758, de la chouette effraie Tyto alba (Scopoli, 1759), de la chouette hulotte Strix aluco Linné, 1758, de la chouette chevêche Athenenoctua (Scopoli, 1769), du hibou moyen duc Asiootus (Linné, 1758) et du hibou grand duc ascalaphe Bubo ascalaphus Savigny, 1809.Thèse de Doctorat d’état, ENSA.

Bertrand A., 1992. Le régime alimentaire des rapaces nocturnes en Ariège. II. Le Hibou Moyen Duc Asiootus . Ariège nature, (4) : 53 - 59.

Beskardes V., Bacak E., Keten A., Arslangundogdu, Z., 2020. Winter Diets of Long-Eared Owl (Asiootus) in Thrace, Turkey. Polish J. of Ecology, 68(3) : 242-250 .

Birrer S., 2009. Synthesis of 312 studies on the diet of the Long-eared Owl Asiootus. Ardea, 97(4) : 615-624

Blagosklonov K., 1987. Guide de la protection des oiseaux. Edition Mir, Moscou, 232 p..

Blondel J., 1975. L’analyse des peuplements d’oiseaux. Eléments d’un diagnostic écologique.I-La méthode des échantillonnages fréquentiels progressifs (E.F.P.). Rev. Ecol. (Terre et vie), 33: 345-374.

Chenchouni H., 2015. Statuts de protection et de conservation des oiseaux recensés dans les Aurès et ses alentours (Nord-Est Algerien). Actes du Séminaire International sur la Biodiversité Faunistique en Zones Arides et Semi-arides, Université Kasdi Merbah Ouargla.

Delibes, M., Brunet-Lecomte, P., Manez, M., 1984. Datos sobre la alimentacion de la lechuza comun (Tyto alba), el buho chico (Asio otus) y el mochuelo (Athene noctua) en una misma localidad de Castilla la Vieja. Ardeola, 30 : 57 - 63.

Galeotti, P., Canova, L., 1994. Winter diet of Long-eared Owls (Asio otus) in the Po Plain (Northern Italy). J. Raptor Res., 28 (4) : 265 - 268.

Geroudet P., 2000. Les rapaces d’Europe, diurnes et nocturnes. Ed. Delachaux et Niestlé, Parie, 446 p.

Goçer E., 2016. Diet of a nesting pair of Long-eared Owls, Asiootus, in an urban environment in southwestern Turkey (Aves: Strigidae). Zoology in the Middle East, 62(1) :25-28.

González-Rojas J.I., Padilla-Rangel H., Ruvalcaba-Ortega I., Cruz-Nieto M.A., Canales-del-Castillo R., Guzmán-Velasco A., 2017. Winter diet of the long-eared owl Asiootus (Strigiformes: Strigidae) in the grasslands of Janos, Chihuahua, Mexico. RevistaChilena de Historia Natural, 90 : 1-5.

Hizal E., 2013. Diet of the Long-eared Owl, Asiootus, in Central Anatolia (Aves: Strigidae). Zoology in the Middle East, 59(2) : 118-122.

Khaleghizadeh, A., Arbabi, T., Noori, Gh., Javidkar, M., Shahriari, A., 2009. Diet of Wintering Long-Eared Owl Asio otus in Zabol, Southeastern Iran. Ardea, 97(4):631-633.

Khemici M., Baziz B., Doumandji S., 2002. Partages des ressources alimentaires entre la Chouette effraie Tyto alba et le Hibou moyen duc Asio otus dans un agro-écosystème à Staouéli. 6ème Journée Ornithologie, 11 mars 2002,Département de. Zoologie agricole et forestière, Institut national agronomique, El Harrach, p. 24.

Kitowski I., 2013. Winter diet of the barn owl (Tyto alba) and the long-eared owl (Asiootus) in Eastern Poland. North-Western Journal OfZoology 9 (1): 16-22

Kucherenko V. M., Tovpinets N. N., Slavinskaya A. V., Yakunin S. N., Kovalenko I. S., 2020. The winter diet of the rare Tyto alba in contrast to Asiootus on Crimea Peninsula. Nature Conservation Research, 5(3).

Leboulenger F., Ternisien P., 1987. Aspect du régime alimentaire du Hibou moyen-duc (Asiootus) en Normandie. Le Cormoran 6 : 137-154.

Manaa A., 2014. Rôle de quelques rapaces dans différents milieux agricoles en Algérie.Thèse de Doctorat, ENSA.

Martin-Bouyer L., Menendez L., Dhaussy M., Malvoisin D., Bourel B., Derout D., Cailliez J.C., 2002. Le Hibou moyen-duc et son régime alimentaire dans le massif dunaire de la Slack (Pas-de-Calais, France). Le Courrier de l’environnement (45) : 57-62.

Milchev B., Ivanov T., 2016. Winter diet of long-eared owls Asiootus (L.) in a suburban landscape of north-eastern Bulgaria. Acta Zool. Bulg, 68 : 355-361.

Murariu D., Andreescu I.,Nesterov V., 1991. Les composants de la nourriture d’hiver d’Asio otus (L., 1758) du Nord-Est de Bucarest (Roumanie). Trav. Mus. Hist. Nat. ‘’Grigore Antipa’’, Vol. 31 : 415 - 420.

Nistreanu V., Paraschiv D., Larion A., 2020. Comparative analysis of long-eared owl (Asiootus) winter diet from two european cities–Chisinau (Republic of Moldova) and Bacau (Romania). One Health& Risk Management, 1(1) : 50-57.

Pouget M., 1980. Les relations sol végétation dans les steppes sud-algéroises. ORSTOM. Paris, 569 p.

Ramade F., 1984. Eléments d’écologie - Ecologie fondamentale. Ed. Mc Graw-Hill, Paris, 397 p.

Roulin A., 1996. Alimentation hivernale de la Chouette effraie (Tyto alba), du Hibou Moyen Duc (Asiootus), du Busard Saint-Martin (Circus cyaneus) et du Faucon crécerelle (Falco tinnunculus). Bull. Soc. Vaud. sc. nat., 84 (1) : 19 - 32.

Sekour M., Baziz B., Souttou K., Doumandji S., Ait Belkacem A., Guezoul O., 2005. Comportement trophique des rapaces nocturnes dans la réserve naturelle de Mergueb. 9ème Journée d’Ornithologie, Dép. zool. agri. for., Inst. nati. agro., El Harrach, p. 41.

Sekour M., Baziz B., Denys C., Doumandji S., Souttou K., Guezoul O., 2010. Régime alimentaire de la Chevêche d’athena Athene noctua, de l’Effraie des clochers Tyto alba, du Hibou moyen-duc Asio otus et du Grand-duc ascalaphe Buboascalaphus : Réserve naturelle de Mergueb (Algérie). Alauda, 78(2) : 103-117.

Selcuk A. Y., Özkoç, Ö. Ü., Bilir, M. A., Kefelioğlu, H., 2019. Diet composition of the Long-eared Owl (Asiootus) in the Eastern Anatolia (Turkey). Turkish Journal of Forestry, 20(2), 72-75.

Sharikov A. V., Shishkira E. M., Kovinka T.S., 2018. Fish in the diet of the Long-eared Owl Asiootus. Bird study, 65 (2) : 266 – 269.

Souttou K., Manaa A., Sekour M., Hamani A., Denys C., Doumandji S., 2015a. Importance de la prédation de trois rapaces sur la biodiversité dans des milieux steppiques à Djelfa (Algérie). Travaux de l’nstitut Scientifique, Série Générale, 8 : 97 – 103.

Souttou K., Manaa A., Sekour M., Ababsa L., Guezoul O., Bakria M., Doumandji S.,Denys C., 2015b. Sélection des proies par la Chouette effraie Tyto alba et le Hibou Moyen-Duc Asio otus dans un milieu agricole à Mâalba (Djelfa, Algérie). Lebanese Science Journal, 16 (2) : 3 – 17.

Szép D., Bocz R., Purger J. J., 2018. Weather-dependent variation in the winter diet of urban roosting long-eared owls Asiootus in Pécs (Hungary). AvianBiologyResearch, 11(1), 1-6.

Talbi L., Baziz B., Doumandji S., 1999. Premières données sur le régime alimentaire du Hibou moyen duc Asio otus en Algérie. 4ème Journée d’Ornithologie, 16 mars 1999, Dép. zool. agri., Inst. nati.. agro., El Harrach, p. 27

Tome D., 1991. Diet of the Long-eared Owl (Asio otus) in Yugoslavia. Ornis. Fenn., 68 : 114 - 118.

Tulis F., Poljak N., Ruzic M., Obuch J., 2021. Winter diet of Long-eared Owls (Asiootus) in the southern Pannonian Plain (Serbia, Vojvodina). AvianBiologyResearch, 14(4) : 113-123.

Vivien M.L., 1973. Régime et comportement alimentaire de quelques poissons des récifs coralliens de tuléar, madagascar. Rev. ecol. (Terre et Vie), 27 : 551-577.

Zaime A., Gautier J.Y., 1989. Comparaison des régimes alimentaires de trois espèces sympatriques de Gerbillidae en milieu saharien au Maroc. Rev. ecol. (Terre et vie),44 (3), 153–163.

Zhao W., Shao M.-Q., Song S.,Liu N.-Fa., 2011. Niche separation of two sympatric owls in the desert of northwestern China.J. Raptor Res. 45(2):174–179

Downloads

Publicado

2024-06-24

Como Citar

Nadji, F.-Z., Berraï, H., Merrar, K., & Said, H. H. (2024). Trophic diet of the Long-eared owl Asio otus (Linnaeus, 1758) (Aves, Strigidae) in the Daya d’El-Gouffa (Laghouat, Algeria). Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, 7(2), e70732 . https://doi.org/10.34188/bjaerv7n2-117

Edição

Seção

Artigos originais